Riktig sovmorgon..
Palle och Lina drog nyss iväg för att hämta lillsnörpan Hilma.. Hon har sovit hos sin mormor och behövde komma hem nu.. Efter de komit tillbax väntar lite inköp inför godistillverkningen.. Hittat massa goda recept på nätet.. Tänkte tipsa er om några godingar som vi även gjorde förra året..
Världens godaste smörkola
Den här underbara smörkolan går att smaksätta på massor av olika sätt. Då tillsätter man bara kryddorna på slutet av koktiden. Se smaker/variationer nedan.
Fler recept ur kategorin Efterrätter & godis: Chokladkola » Vitchoklad- och apelsinsemi freddo med rostade valnötter » Johans mintkyssar » Julkonfekt » Mjuk nougat »
Foto: TV4
Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 30 min
Färdigt på: 1 tim
Ingredienser
Cirka 50 stycken
100 100 g smör
2 2 dl vispgrädde
3 3 dl strösocker
1 1 dl ljus sirap
1 1 tsk vaniljsocker
Apelsinkola:
2 2 st apelsiner, rivet skal
1 1 st citron, rivet skal
Pistagekola:
1 1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola:
2 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 2 msk kakao
Limekola:
2 2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:
2 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola:
1 1 tsk malen ingefära
Tips
Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.
Annons:
Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Choco Chip Müsli Bars
Fler recept ur kategorin Efterrätter & godis: Chokladmousse » Chokladbollar » Mazariner » Chokladkaka med mörk choklad » Chokladbollar »
Foto: TV4
Förberedelsetid: 25 min
Färdigt på: 1 tim
Ingredienser
20 stycken
250 250 g torkade fikon
1 1 msk kakao av god kvalitet
3 3 msk varmt kaffe
200 200 g russin
4 4 dl müsli med torkad frukt
1 1 dl corn flakes
150 150 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Gör så här
1. Skär bort fästet på fikonen och hacka dem grovt.
2. Kör dem i hushållsmixer tillsammans med kakao och kaffet.
3. Lägg i hälften av russinen och mueslin och mixa i ett par sekunder till.
4. Häll över massan i en bunke och rör i resterande russin, muesli och cornflakes.
5. Hacka chokladen och blanda hälften av den i smeten.
6. Kavla ut massan i mellan två smörpapper till cirka 1 centimeter tjock.
7. Smält resterande choklad i vattenbad (i en skål över kokande vatten) och pensla den över kakan.
8. Låt stelna i kyl och skär kakan i stänger när chokladen har stelnat.
Rocky Road
Fler recept ur kategorin Efterrätter & godis: Chokladkola » Vitchoklad- och apelsinsemi freddo med rostade valnötter » Världens godaste smörkola » Johans mintkyssar » Julkonfekt »
Foto: TV4
Förberedelsetid: 10 min
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
12 kakor
600 600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 2 påsar dumlekola
2 2 nävar mini marshmallows
3 3 dl salta jordnötter
1 1 dl skalade pistagenötter
Gör så här
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Detta är några av mina favoriter... Kram på er
Oj vad sugen jag blev på att baka nu..Speciellt dom där sista kakorna såg smarriga ut. Kram hej
Hej :).
jag fick ditt mess och hade jätte gärna kommigt till er men jag var inte hemma "/.
jag var hos Theresa och Harry...
synd. men ha det bra så ses vi kram kram